top of page

MTFA's Weekly Blog

Search

Translation: An-Nur Mosque donates $20,000 to help Ihsan Kidney Care patients


BANTU PESAKIT GINJAL: Pengerusi Eksekutif Masjid An-Nur, Encik Juraiman Rahim (kiri) memberi cek bernilai $20,000 kepada Pengarah Eksekutif Persatuan Derma Amanah Muslimin (MTFA), Dr Abdul Qader Al-Aidaroos, sebagai sumbangan dan sokongan kepada pesakit Ihsan Kidney Care (IKC). - Foto MTFA


Pesakit Ihsan Kidney Care (IKC) kini boleh meraih manfaat akses penjagaan segera tanpa terlalu risau tentang kewangan mereka setelah Masjid An-Nur menderma $20,000 kepada IKC pada 20 Disember.


Diterajui oleh Persatuan Derma Amanah Muslimin (MTFA), IKC menyediakan rawatan dialisis ginjal bersubsidi untuk pesakit berpendapatan rendah di Singapura.


Melalui kerjasama dengan MTFA, ia bertujuan mengurangkan beban kewangan yang ditanggung pesakit ginjal, menurut kenyataan MTFA pada 19 Disember.


IKC telah dilancarkan pada 2018 oleh mantan presiden, Puan Halimah Yacob dan ia merupakan satu-satunya pusat dialisis tempatan yang dikendalikan pertubuhan Melayu/Muslim.


Pengerusi Eksekutif Masjid An-Nur, Encik Juraiman Rahim berkata:

“Melalui perkongsian pertama dengan MTFA ini, kami berharap sumbangan kami dapat membantu pesakit ginjal yang memerlukan mendapat akses kepada penjagaan segera tanpa perlu risau tentang kewangan dan memberikan ketenangan fikiran kepada mereka serta keluarga mereka,”


Majlis Penyampaian Cek IKC telah diadakan di Masjid An-Nur.


Pengarah Eksekutif MTFA, Dr Abdul Qader Al-Aidaroos, yang turut hadir untuk menerima sumbangan itu pula berkata:


“Kami berasa teruja dan berbesar hati dengan sumbangan Masjid An-Nur dalam menyokong usaha murni kami untuk membantu golongan kurang berkemampuan.

“Kami berharap dapat mewujudkan perkongsian berterusan dan bermakna dengan lebih banyak pertubuhan Melayu/Islam pada masa hadapan.”


Lebih 9,000 rawatan dialisis bersubsidi telah dikendalikan IKC sepanjang 2022 di satu-satu pusatnya di Norris Road.


MTFA menyatakan ia mempunyai rancangan untuk mengembangkan lagi khidmat dengan dua pusat dialisis baru dalam perancangan dan mengembangkan jumlah kapasiti pesakitnya daripada 66 kepada 400 orang menjelang 2024.


“IKC komited untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan dalam menyediakan pesakit dengan rawatan baru menggunakan teknologi terkini, sambil menyasarkan untuk mengembangkan operasinya bagi menyokong lebih ramai pesakit ginjal pada masa hadapan,” tambah MTFA.Article by Berita Harian

13 views0 comments

Translation: Welfare home supports former residents to live independently

BERDIKARI: Bekas penghuni rumah anak yatim Darul Ihsan, Syed Muhammad Rizki Syed Abdul Rahman, berkongsi tinggal di flat HDB empat bilik di Circuit Road yang disediakan oleh Persatuan Dana Amanah Muslimin (MTFA) di bawah program Ihsan Living. - Foto BM oleh NUR DIYANA TAHA


Setelah mencapai umur 18 tahun, penghuni Darul Ihsan, Syed Muhammad Rizki Syed Abdul Rahman, sepatutnya sudah mula menjalani kehidupan berdikari di luar rumah anak yatim itu.


Namun memandangkan beliau tidak mempunyai tempat tinggal yang sesuai untuk dituju, anak muda itu terus menginap di rumah tumpangan kendalian Persatuan Dana Amanah Muslimin (MTFA) di Mattar Road itu buat beberapa tahun lagi.


Bagaimanapun, sejak 2021, ketika beliau berumur 23 tahun, Syed Muhammad Rizki akhirnya berpindah ke sebuah flat Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) empat bilik di Circuit Road – yang disediakan MTFA untuk bekas penghuni Darul Ihsan yang senasib dengannya.


Flat itu disediakan di bawah program perintis Ihsan Living, yang bertujuan menyediakan laluan peralihan tersusun dan selamat untuk belia yang melepasi had umur bagi penjagaan di institusi kediaman agar mereka dapat disepadukan semula ke dalam masyarakat sebagai individu yang berdikari.


Program itu antara cara rumah kebajikan Melayu/Islam di Singapura menyokong penghuni yang tidak mempunyai tempat dituju selepas tempoh perlindungan mereka berakhir.


Menurut Pengarah Eksekutif MTFA, Dr Abdul Qader Al-aidaroos, sejak beberapa tahun kebelakangan, sekitar 50 peratus penghuni di rumah-rumah kebajikannya yang mencapai umur 18 tahun tidak mempunyai rumah yang selamat atau sesuai untuk dituju.


Profil penghuni di rumah-rumah kebajikannya telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan – daripada ramai yang dimasukkan atas dasar belas kasihan kerana ibu bapa tidak dapat atau mampu menjaga, kepada ramai penghuni yang dimasukkan di bawah Perintah Jagaan dan Perlindungan (CPO), katanya.


Ini termasuk kanak-kanak yang dikeluarkan daripada keluarga mereka bagi memberi mereka perlindungan daripada penganiayaan.


Bagi sebahagian penghuni sedemikian, rumah mereka terus menjadi tempat yang tidak selamat dan mereka tidak mempunyai mana-mana untuk dituju selepas mencapai umur 18 tahun.


“Di Darul Ihsan, kami mendapati bahawa beberapa penghuni terus menetap di rumah-rumah tumpangan kami selepas berumur 18 tahun kerana tidak mempunyai tempat perlindungan yang selamat atau sesuai walaupun telah mencapai umur biasa untuk hidup berdikari.


“Namun, banyak program harian yang dijalankan di rumah tumpangan kami – yang memenuhi keperluan kanak-kanak semuda lapan tahun – tidak sesuai untuk remaja yang menginjak dewasa,” kata Dr Abdul Qader.


“Kami menubuhkan Ihsan Living sebagai projek perintis pada 2021 untuk menangani jurang ini dan menyediakan tempat tinggal yang selamat dan sesuai untuk belia sedemikian sedang mereka beralih ke alam dewasa dan berdikari sepenuhnya,” tambahnya.


Menurut Dr Abdul Qader, walaupun terdapat beberapa pertubuhan yang menawarkan sokongan serupa pada waktu tersebut, MTFA adalah yang pertama memperkenalkan program sedemikian khususnya bagi remaja Islam.


Program Ihsan Living kini dimanfaatkan oleh lima bekas penghuni Darul Ihsan, termasuk Syed Muhammad Rizki.


Beliau sedang menuntut di Politeknik Temasek manakala rakan serumahnya yang lain sedang menjalani perkhidmatan negara (NS).


Anak tunggal itu telah dimasukkan ke Darul Ihsan ketika berumur 15 tahun setelah bapanya meninggal dunia. Ibunya meninggal dunia ketika beliau bayi umur setahun.


Beliau mempunyai ibu tiri dan tiga adik-beradik tiri, terdiri daripada dua perempuan dan seorang lelaki. Mereka tinggal di flat satu bilik yang juga terletak di Circuit Road.


Sedang beliau mempunyai hubungan baik dengan keluarga tirinya, Syed Muhammad Rizki memutuskan untuk tinggal di flat yang disediakan di bawah Ihsan Living kerana inginkan “ruang peribadi”.


“Kalau tak ada flat ini, saya akan tinggal bersama ibu tiri saya. Tapi saya pilih untuk tinggal di sini kerana ruangnya lebih luas,” kata Syed Muhammad Rizki yang melakukan tugas sambilan sebagai pekerja penghantaran bagi menampung perbelanjaannya termasuk duit sewa rumah sebanyak $60 sebulan.


Flat itu, yang disewa MTFA, boleh memuatkan enam orang secara keseluruhan.

Ia terletak sekitar lima minit menaiki kereta dari Darul Ihsan.


Menurut Dr Abdul Qader, lokasi itu dipilih bagi memudahkan bekas penghuni mendapatkan sokongan yang mereka perlukan.


Jarak dekat itu juga membolehkan pegawai memantau atau bertindak terhadap sebarang kecemasan yang mungkin timbul.


“Selain menyediakan penginapan berasaskan masyarakat, peserta program juga diajar pelbagai kemahiran kehidupan bagi melengkapi diri mereka dengan kemahiran relevan untuk berdepan dengan cabaran dunia sebenar.


“Kami juga menyediakan geran untuk pembangunan profesional dan peribadi seperti kelas memandu, dan kursus pengurusan kewangan untuk mempersiapkan mereka bagi kehidupan bekerja dan alam dewasa,” kata Dr Abdul Qader.


“Dari sudut psikososial, Ihsan Living memberi penghuni akses kepada pekerja sosial, yang juga meninjau keadaan dan kesejahteraan mereka setiap dua minggu. Ihsan Living memainkan peranan sebagai ibu bapa, menyokong pembangunan menyeluruh mereka ke arah kehidupan berdikari,” tambahnya.


MTFA merancang melancarkan program serupa untuk penghuni perempuan yang sudah melepasi had usia di Darul Ihsan Lilbanat di Wan Tho Avenue menjelang awal 2024.

Ia juga sedang meneroka pilihan penginapan serupa atau alternatif untuk peserta akan datang sedang ia bersiap untuk membuka program itu kepada belia daripada pertubuhan lain.

RUANG SELESA: Syed Muhammad Rizki Syed Abdul Rahman dan empat lagi bekas penghuni Darul Ihsan tinggal di flat empat bilik yang disediakan di bawah program ‘Ihsan Living’. Beliau membayar sewa sekitar $60 sebulan. - Foto BM oleh NUR DIYANA TAHA


Di Rumah Kebajikan Muhammadiyah (RKM), satu peranan baru telah diperkenalkan pada pertengahan 2022 bagi memberi bimbingan kepada penghuni yang perlu mula hidup berdikari selepas mencapai umur 21 tahun.


Peranan Pegawai Sokongan Peralihan (TSO) itu membimbing penghuni dalam pembangunan peribadi dan berusaha secara proaktif untuk menangani keperluan mereka terutama selepas mereka keluar daripada rumah kebajikan itu.


RKM mempunyai 45 penghuni dan sekitar 10 peratus daripada mereka menginap di rumah kebajikan itu hingga mereka berumur 21 tahun.


Menurut Ketua RKM, Cik Rahmatunnisa Abdul Majeed, belia-belia itu tidak mempunyai tempat dituju kerana mereka merupakan anak yatim piatu, membesar tanpa mengenali keluarga kandung mereka, atau tidak diterima keluarga sendiri.


“Mereka menghadapi isu penginapan, kewangan dan kekurangan sokongan keluarga. TSO melengkapi penghuni dengan kemahiran bagi menggalakkan kehidupan berdikari dan tidak bergantung pada orang lain apabila mereka disepadukan semula ke dalam masyarakat yang lebih luas,” katanya.


Dengan adanya peranan tersebut, penghuni dirujuk kepada TSO oleh pekerja kes mereka enam bulan sebelum tiba masa untuk mereka hidup berdikari.


Penilaian kemahiran kehidupan akan dijalankan untuk memahami keperluan penghuni itu dan TSO kemudian akan bekerjasama dengan penghuni tersebut untuk menangani cabaran yang mungkin dihadapi.


Sokongan untuk penghuni diteruskan selama enam bulan selepas mereka hidup berdikari.

Di Pusat Wanita dan Gadis Remaja Pertapis (PCWG), penghuni juga perlu keluar daripada pusat jagaan setelah mencecah umur 21 tahun.


Bagi penghuni yang tidak mempunyai anggota keluarga atau tempat untuk dituju, pekerja sosial akan memastikan mereka bersedia dalam segala aspek kehidupan.


Pekerja sosial akan bekerjasama dengan penghuni untuk antara lain memastikan mereka mempunyai pekerjaan tetap, cukup wang untuk melanjutkan pelajaran dan mendapatkan tempat tinggal mengikut kemampuan mereka. Mereka juga akan dirujuk kepada Pusat Khidmat Keluarga supaya terus mendapat sokongan menyeluruh apabila mereka memulakan kehidupan mereka dalam masyarakat.


“Kami tidak mempunyai program yang khusus untuk mereka yang sudah tidak lagi menetap di PCWG tetapi kami akan pastikan sepanjang tiga bulan selepas mereka keluar dari pusat jagaan kami, pekerja sosial mereka akan terus memberi sokongan dan bimbingan supaya mereka dapat hidup berdikari,” kata jurucakap PCWG.Article by Berita Harian35 views0 comments

Dr Abdul Qader Al-aidaroos, MTFA’s executive director, shares his vision and how science is taking the charity to the next level.

Photo: Veronica Tay


The power of science is arguably a driving force for positive change. Dr Abdul Qader Al-aidaroos understands exactly what that means. His transition from a research fellow at the Agency for Science, Technology and Research’s Institute of Molecular and Cell Biology to the executive director of the Muslimin Trust Fund Association (MTFA) has brought forth a new era of innovation and impact at Singapore’s oldest Muslim charity.


A transformative experience during his tenure as the chairman of MTFA’s dialysis centre sparked his passion for bridging science and charity. Seeing parallels between lab research and clinical data, he realised that data analysis, its application, and intervention could immediately impact patients’ lives. Driven by this revelation, he sought to have a more profound influence beyond the lab. Coincidentally, at the time, the position of MTFA head was open.Securing the position in 2019, Dr Qader embarked on a mission to infuse scientific thinking into the charity. He led the transformation from a paper-based setup to a paperless one, embracing modern tools and project management systems. His emphasis on data-driven decision-making revolutionised MTFA’s approach to problem-solving, nurturing a culture of innovation and collaboration among the staff.


“The team has not only grown in their technical abilities but also in their mindset and approach to work. Now, the team reflects this proactive thinking. What was once a conservative group now generates bold ideas, truly embodying ‘blue sky’ thinking.”


While such encouragement may mean more work, the motivated team continues to step up. MTFA, with its 119-year legacy, has expanded its reach further since Dr Qader’s arrival. He declares with pride that MTFA has been launching new initiatives every year since he joined.


Recognising the pressing need for transitional support for young adults aging out of orphanages, Dr Qader initiated the Ihsan Living programme two years ago. This unique venture, which MTFA aims to open for public application later this year, provides safe accommodations and crucial life skills for vulnerable youths to navigate independent living successfully.


Photo: Veronica Tay


He recalls how “I saw boys in their late adolescence living alongside eight- and nine-year-olds in our boys’ home”, asserting that “a 20-year-old cannot be following the same programme as a nine-year-old.”


This year, MTFA’s ambitious undertaking is to help address the demand for dialysis services. Dr Qader targets expanding MTFA’s current patient capacity by seven times within the next two years to meet the growing needs of kidney patients.


Beyond the charity’s initiatives, Dr Qader recently created the Ihsan Network, bringing together corporate partners who share the organisation’s vision. The network aims to create synergistic partnerships, amplifying the impact of charitable activities through shared resources and collaborative projects.


Previously, he explains, MTFA was heavily reliant on public donations. The Ihsan Network will be a means to break out of that traditional mold. Although the Ihsan Network is still in its infancy stage, he is heartened by the corporate response and stands by the potential of the long-term project. “How can we work with different companies in the capacity to really uplift the community and achieve common goals?” he muses.


As he forges ahead with his vision of a better future, Dr Qader proves that by marrying science with the heart, charitable endeavours can be elevated to new heights of service to humanity.Article by The Peak

43 views0 comments
bottom of page